Kurumsal Yönetişim

5 yıllık stratejik plan mı? Çok uzun!

İş dünyasında yaygın bir şekilde uygulanan ve bir çok kamu/özel sektör şirketi tarafından etkin bir şekilde kullanılan Stratejik Planlama; kuruluşların hayallerini, yani vizyonunu gerçekleştirebilmesi için somut bir metodoloji sunuyor bize.

Ülkemiz özelinde konuşursak; orta-büyük ölçekli özel sektör kuruluşlarının çoğunluğu stratejik plan yapıyor ve uyguluyor. Kamu tarafına bakarsak; Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında kamu idareleri ve mahalli idarelerin stratejik planlama yapması bir zorunluluk. Belediyeler, üniversiteler, kamu kuruluşları vb. hepsi stratejik planlamayı uyguluyor.

Gerek özel gerekse kamu kuruluşlarında stratejik planlama ne kadar doğru uygulanıyor, ne kadar düzenli takip ediliyor, ne kadar işe yarıyor, o ayrı bir konu. Ama danışmanlığını yaptığım firmalarımdan veya denetimlerde inceleme fırsatı bulduğum planlardan hareketle bu konuda çok kötü olmadığımızı söyleyebilirim.

Stratejik planlama periyodu kaç yıl olmalıdır?

Konuyla ilgili en çok aldığım sorulardandır periyod konusu.

Dünyada ve ülkemizde genellikle 5 yıllık periyodlar kullanılıyor stratejik planlama için. Bazı uluslararası şirketlerin 20-30 yıllık stratejik planlar yaptığı söylenir. (Ben görmedim). Metodolojide de önerilen periyod 3-5 yıldır. Siz bu periyodu çeşitli faktörleri değerlendirerek kendi kuruluşunuza özel olarak belirlersiniz.

Gelelim yazının esas konusuna,

5 YIL ÇOK UZUN DEĞİL Mİ?

Günümüzde kullandığımız metodoloji ilk kez 1960’larda özel sektör tarafından kullanılmaya başlanmış olup, 1980’li yıllardan sonra kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kamu kuruluşları tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Yani yaklaşık 50 yıllık bir maziden söz ediyoruz.

Fakat günümüzde dünya o kadar hızlandı ki, gerek özel hayat gerekse iş hayatında 5 yıl, artık çok uzun bir süre.

Stratejik planlama yaparken dikkate aldığımız bazı faktörlerde 50 yıl öncesi ile bugünü karşılaştırmaya çalışalım. Aşağıdaki başlıklardaki değişim hızının o döneme göre çok çok arttığını söylemek yanlış olmaz herhalde.

  • Pazar şartları, müşteri ihtiyaç ve beklentileri
  • Kuruluşların içinde bulundukları iç-dış çevre şartları
  • Rekabet şartları (Özellikle rekabetin globalleşmesi)
  • Teknoloji (Özellikle ulaşım, iletişim ve bilişim teknolojileri)
  • Çalışan ihtiyaç ve beklentileri,
  • Siyasi ve ekonomik gelişmeler,

Bu listeyi uzatmak mümkün fakat sadece bu başlıklarda bile 50 yıl öncesi ile bugünü karşılaştırmak yeterli.

Tüm bunlar, günümüz şirketlerinin hızlı, esnek ve inovatif  olmasını zorunlu kılıyor. 

Bu durumda stratejik planların 5 yıllık (veya daha uzun süreli) yapılmaya çalışılması şirketler için büyük hata olur. Hatta bu planlara sıkı sıkıya bağlı olup, dünyadaki değişimleri planlarına hızlıca yansıtamayan şirketleri batmaya kadar götürür. 

Gerek kamu gerekse özel sektör, stratejik planlama süreçlerini gözden geçirmeli ve günümüzün şartlarına adapte etmelidir. Stratejik planların periyodunu daha kısa, örneğin maksimum 3 yıllık tutmak, buna bağlı olarak hedefleri ve bunların gözden geçirme periyodlarını azaltmak bir gereklilik haline gelmiştir.

Paylaş   

İlginizi Çekebilir
  • ISO37000'de Üst Yönetim ve Yönetim Kurulu

    ISO37000:2021 standardı, kurumsal yönetişim konusunda ilk uluslararası standart olması sebebiyle, yönetişim konusundaki kavramların, terimlerin belirlenmesi konusunda da referans doküman olmaya aday. ISO37000 konuyla ilgili 2 terim kullanmakta: Governing body: Person or group of people who hav... Devamı

  • Yönetimden Yönetişime

    Günümüzde “yönetim” kavramı “yönetişim” kavramına doğru evriliyor. Yönetişim kavramı; kuruluşların paydaşlarıyla sürekli iletişim içerisinde olmalarını, şeffaf ve hesap verebilir bir yöneti(şi)m modeli geliştirmelerini zorunlu hale getiriyor. Bu modeli geliştirirken ilgili uluslararası yaklaşımla... Devamı

  • ISO37000:2021 Kuruluşların Yönetişimi Standardı

    ISO37000:2021 standardı, kuruluşların yönetişimi hakkında rehberlik sunar. Yönetim organlarına ve yönetim gruplarına, yönettikleri kuruluşların amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için sorumluluklarını nasıl yerine getireceklerine dair uygulamaların ilkelerini ve temel yönlerini sağlar. Ayrıca, kurulu... Devamı

  • Stratejik Yönetimde Paydaş Teorisi ve ISO Standartlarıyla İlişkisi (2)

    Yazımızın 1.bölümünde stratejik yönetimde "paydaş" kavramını açıklamıştım. Bu 2.bölümünde ise paydaş kavramının ISO standartlarıyla ilişkisini açıklamaya çalışacağım. Böylece ISO tarafından ANNEX SL yapısına uygun olarak yayınlanan yönetim sistem standartlarının (ISO9001, ISO14001, ISO27001 vb.) 4.2... Devamı

  • ISO37000 İyi yönetişim için ilk uluslararası standart

    ISO 37000:2021 Kuruluşların Yönetişimi – Rehberlik, kuruluşlara ve yönetim organlarına, etik ve sorumlu bir şekilde davranırken etkin bir performans sergilemeleri için gereken araçları sağlar. Dünya çapında 70'ten fazla ülkedeki çeşitli kuruluşlardan uzmanlar ve güvenilir kaynaklar tarafından gelişt... Devamı

  • Kategoriler